Frisomat bouwt kwalitatieve loodsen

Uw bedrijf is dusdanig aan het groeien dat u plaatstekort heeft? Of u start een nieuw bedrijf en bent op zoek naar kwalitatieve en grote opslagruimte? In die gevallen is het interessant om een loods te bouwen. Een loods die volledig voldoet aan uw eisen en wensen. Maar zo’n investering gaat natuurlijk niet over één nacht ijs. Voordat u een loods laat bouwen, kunt u zich maar beter goed informeren over de verschillende mogelijkheden.

Toepassingen voor loodsen

Wij onderscheiden bij het bouwen van onze stalen loodsen drie verschillende industrieën, zijnde industriebouw, land- en tuinbouw en sport & recreatie. Iedere industrie heeft z’n eigen toepassingen en unieke kenmerken. De lijst hieronder geeft u een idee van waarvoor onze stalen loodsen zoal worden gebruikt, maar is uiteraard niet exhaustief.

Industriebouw: productiehallen, magazijnen, chemie, recyclagecentra, bulkopslag, showrooms, vliegtuighangars, tijdelijke gebouwen.

Land- & Tuinbouw: opslagruimtes, aardappelopslag, groenteopslag, wijnhuizen, pluimveestallen, veestallen, varkensstallen, bulkopslag.

Sport & Recreatie: opslagruimtes, maneges, sporthallen, vliegtuighangars.

Onze ervaring leert dat bepaalde type gebouwen vaak moeten voldoen aan bepaalde kenmerken. Zo zijn voor productiehallen vaak grote overspanningen van belang, alsook de mogelijkheid tot integratie van uw productiecyclus.

Bij een magazijn speelt de hoogte dan weer een gewichtige rol; hoe hoger uw magazijn, hoe meer u kunt stockeren. Bovendien zijn tussenkolommen uit den boze in een magazijn. Zo kunnen heftrucks eenvoudig manoeuvreren door de gangen.

Bouwt u een loods voor de chemische of recyclage sector, dan wilt u graag dat al het materiaal dat u gebruikt roestvrij is. Dat geldt overigens ook als uw loods bedoeld is voor agrarische doeleinden. Zeker voor opslag van dieren is dit uitermate noodzakelijk.

Een loods in de agrarische sector moet bovendien te integreren zijn met alle typen systemen en goed kunnen ventileren.

Bij een vliegtuighangar is genoeg ruimte dan weer noodzakelijk om een vliegtuig in en uit te laten rijden. Daarom voorzien wij specifieke poorten die extra groot zijn, zodat de toestellen eenvoudig zich kunnen verplaatsen.

Afhankelijk van de toepassing voor uw loods, gaan wij samen met u op zoek naar de ideale oplossing.

Een loods bouwen in staal

Frisomat bouwt stalen loodsen die zijn gemaakt van koudgevormd gegalvaniseerd staal. In vergelijking met betonnen – en houten constructies, bieden stalen loodsen aanzienlijk wat voordelen:

– Staal is een snel en droog bouwsysteem.
– Met staal kunt u snel en makkelijk uitbreiden.
– Met staalbouw heeft u geen tussenkolommen in uw gebouw die ruimte in beslag nemen.
– Staal gedraagt zich voorspelbaar in geval van brand.
– Staal kunt u, indien gewenst, perfect recyclen.
– Staal is stevig.

Koudgevormd staal

Het staal dat wij gebruiken voor onze loodsen, is koudgevormd gegalvaniseerd staal, ook wel ‘cold formed steel’ genoemd. Het voordeel van dit type staal is dat we door de nabehandeling de sterkte-eigenschappen verbeteren.

Het staal wordt zonder voorverwarming – bij omgevingstemperatuur – in de gewenste vorm gebracht. Voor de productie van koudgevormd staal is minder energie nodig, waardoor u een loods bouwt met een kleinere ecologische voetafdruk dan bij warmgewalst staal. Bovendien komen er bij de montage van koudgewalst stalen gebouwen geen plaatselijke laswerkzaamheden te pas. Daarnaast biedt koudgevormd staal de volgende voordelen:

– het is sterker en lichter;
– het is flexibel;
– het is ‘exact’ (men kan altijd de hoeveelheid gebruiken die nodig is, niet meer en niet minder);
– het is stabiel;
– het is corrosiebestendig;
– het is snel.

Een goede loods, die bouwt u zo

Het bouwen van een goede loods stopt niet bij de staalconstructie. Om optimaal gebruik te kunnen maken van uw loods, dient u ook na te denken over:

– een stevige vloerconstructie
– de wanden
– het dak
– vlotte toegangsmogelijkheden
– flow van uw bedrijfsprocessen

Kwaliteitsvolle fundering

Het bouwen van een loods start bij een stevige vloerconstructie; het belang van een degelijke fundering valt namelijk niet te onderschatten. Zonder een sterke en kwaliteitsvolle fundering, daalt de stevigheid van uw gebouw aanzienlijk. Er zijn verschillende opties voor een stevige fundering:

Betonvloer: een gewapende vloerplaat en opstort zorgen voor een goede verankering in de ondergrond.

Stelconplaten: een betonnen plaat met gestandaardiseerde afmetingen.

Chemische ankers: indien een bestaande fundering aanwezig is, worden stalen schroefbuizen ingeboord in de oude fundering.

Kleine plaatselijke funderingsblokken: indien er geen fundering aanwezig is, kan Frisomat kleine plaatselijke funderingsblokken voorzien. Omdat we gebruik maken van koudgevormde stalen profielen optimaliseren we het spantgewicht wat maakt dat de fundering minder zwaar uitgevoerd kan worden t.o.v. traditionele staalbouw. Dit maakt de fundering tevens een stuk goedkoper. Een groot voordeel dus!


Daarnaast is een goede sondering uitermate belangrijk voor het waarborgen van de ballast van de vloer. Indien nodig kunnen wij perfect de nodige gegevens aanleveren voor het bepalen van de optimale fundering. Denk daarbij aan:
– een berekening van de reactiekrachten voor het funderingsontwerp
– een ontwerpnota van de verankering aan de onderliggende fundering

De wanden en het dak van uw loods

Voor de wanden en het dak van uw stalen loods, heeft u verschillende opties. Naast de manier van plaatsing – horizontaal of verticaal – zijn er ook een aantal plaatmaterialen waaruit u kan kiezen. Zo kunt u kiezen uit sandwichpanelen of casetten. Deze laatste hebben een arbeidsintensiever proces bij het plaatsen dan de sandwichpanelen, maar zijn veel gemakkelijker te vervangen indien er rondom het gebouw actief gewerkt wordt (door bijvoorbeeld heftrucks en vrachtwagens).

Ook de kwaliteit van de isolatie van wanden en dak valt niet te onderschatten. Afhankelijk van uw behoeftes leveren wij materiaal in verschillende diktes en bestaande uit diverse soorten isolatie, denkt u hierbij aan PIR, PUR, MW, EPS. Werkt u in een koud gebouw? Dan raden wij steeds een dampscherm aan.

De integratie van ramen, deuren en poorten in de wanden van de loods gebeurt op een uiterst subtiele manier. Bovendien kiest u zelf hoe u deze liefst in de wanden of het dak ziet terugkomen. Bij Frisomat kiest u ook zelf de hellingsgraad van uw dak. Er zijn opties tot lichtpanelen en verluchting, die volledig in het dak geïntegreerd kunnen worden.

Toegangsmogelijkheden tot uw loods

Naast de constructie, de wanden en het dak, is het ook zeer belangrijk om vooraf na te denken over de manier waarop u toegang zult hebben tot uw loods. Vaak zal deze keuze afhangen van de toepassing van de loods. Bij onze loodsen kunt u kiezen uit schuifpoorten, automatische overhead deuren (sectionale poorten) en kunnen we verder alles integreren wat er op de markt bestaat. Zo zorgen wij altijd voor een gepaste toegangsmogelijkheid.

Uiteraard bieden wij ook oplossingen voor loodsen die een grotere toegang nodig hebben dan de doorgaans gebruikte deuren en poorten. Onze XL en XXL poorten zijn daarvoor uitermate geschikt. Die zijn dan ook voornamelijk interessant voor vliegtuighangars.

Goed begonnen is half gewonnen

Bent u van plan om een loods te bouwen? Dan is het noodzakelijk om de nodige voorbereidingen te treffen.

1. vergunning

Eerst en vooral moet u namelijk over de nodige vergunningen beschikken om uw loods te mogen bouwen. Ieder gebouw wat niet van tijdelijke aard is, dient namelijk vergund te zijn. De voorschriften voor deze vergunning, verschillen per gemeente. U gaat dus best eerst te rade bij uw gemeente.

2. Bouwaanvraag

Voor het indienen van de bouwaanvraag bij de gemeente werkt u samen met een architect/constructeur. Die dient het inplantingsplan op te stellen. Heeft u een samenwerking met Frisomat? Dan leveren wij u de bouwkundige tekeningen en plannen. Samen met het inplantingsplan kan uw architect het dossier dan vervolledigen. Hou rekening met een 3 à 4 maanden voordat u het bouwadvies ontvangt van de gemeente.

3. Maak uw terrein bouwrijp

Wanneer u een vergunning heeft voor de bouw van uw loods, is de volgende stap het bouwrijp maken van uw terrein. De ondergrond waarop de loods gebouwd wordt, moet goed gefundeerd zijn en uw werf moet toegankelijk zijn voor de monteurs. Zo is er namelijk een maximaal niveauverschil van het terrein dat u niet mag overschrijden. Oneffenheden die groter zijn dan 10 cm zorgen voor aanzienlijk wat moeilijkheden, en kunnen dus best vermeden worden.

Bovendien moet u ook de benodigde meters rondom het gebouw voorzien voor het materiaal van de monteurs en montageploegen. Denk maar aan de kraan- en vrachtwagens die op uw werf aanwezig zullen zijn. Daarnaast dient u ook een aantal werfvoorbereidingen in orde te brengen. Naast elektriciteit moet u ook een wc ter beschikking stellen voor de werknemers.

4. Bouw van de loods

Uw vergunning is in orde en uw terrein is bouwklaar? Dan kan worden gestart met de bouw van uw loods. Bij Frisomat is het hele bouwproces gericht op kwaliteit en snelheid. Wij hanteren een gepatenteerd “mecano”-systeem waarmee we in een recordtijd uw loods kunnen bouwen. Met al het materiaal in ons bezit, kunnen we meteen van start met de bouw. Zo hoeven er geen vervelende pauzes te ontstaan tussen de verschillende fasen van het bouwproces. Dit zorgt voor een snellere oplevering van de loods.

Daarom kiezen voor Frisomat

Uw stalen loods laten bouwen door Frisomat, dat is kiezen voor topkwaliteit met een lange levensduur. Samen met u gaan wij kostenefficiënt te werk om de perfecte loods te realiseren. Hier leest u alvast welke factoren een rol spelen bij de prijs van uw stalen loods.

Bij het bouwen van uw loods door Frisomat is gemiddeld 30 procent minder staal nodig, wat niet zonder gevolgen is voor het transport en de montage. Vlotte installatie en levering dus! Toch blijven de loodsen van Frisomat even robuust en duurzaam. Met onze strakke timing zorgen wij ervoor dat u zowel tijd als geld bespaart.

Daarnaast worden onze stalen loodsen zo gebouwd dat een verlenging van het gebouw na een tijd eenvoudig mogelijk is. Dat komt door de zelfdragende kopwandpanelen. Een investering in een Frisomat loods is dus een investering die met uw organisatie kan meegroeien.

Geïnteresseerd in een loods, of heeft u vragen? Neem gerust contact op, wij helpen u graag verder. Met de eindeloze opties die wij aanbieden en onze expertise, kan u zonder zorgen uw project aan ons overdragen.

Wenst u zich eerst wat verder te oriënteren, wellicht vindt u in onze andere artikelen de informatie die u zoekt!

Alle mogelijkheden wanneer u gaat bouwen met een staalconstructie
Factoren die de prijs bepalen wanneer u bouwt met staal?
Stalen loodsen in de landbouwsector

This site is registered on wpml.org as a development site.