Waarom koudgevormd en gegalvaniseerd staal?
Frisomat bouwt hallen in koudgevormd gegalvaniseerd staal. Het wordt ook CFS of cold formed steel genoemd. Waarom verkiezen we het voor onze structuren boven warmgewalst staal? In essentie is het basismateriaal gelijk, maar door het koudvervormen in de nabehandeling verbeteren we de sterkte-eigenschappen. Die zijn van belang als we stalen hallen bouwen.
Koudwalsen van staal
Onze productie van koudgevormd staal voor onze stallen hallen is een continu proces:
1. Egaliseren
Egaliseren van de afgerolde coil (opgerold staal). We werken spanningen in het staal weg om een perfecte profilering te waarborgen.
2. Ponsen
Ponsen van het staal. Onze technische dienst programmeert de ponspatronen online in de computergestuurde machine. Vooraf ponsen we de gaten die nodig zijn om op de werf vlot en correct te monteren. Dankzij de ponsunit kunnen we met een minimale tolerantie de juiste openingen ponsen. Daardoor vallen de onderdelen perfect op elkaar zoals bij een meccano-systeem.
3. Walsen
We vervormen het staal progressief, van de kern van de coil naar de randen. Uit verschillende sets van walsrollen maken we alle mogelijke profielen tot en met 5 mm dik. Daarmee maken we van een vlakke, dunne en flexibele plaat een profielvorm die een hoge weerstand en stijfheid heeft. Zo’n profielvorm is geschikt om te gebruiken als kolom of ligger.
4. Snijden
Snijden met de vliegende schaar. De schaar loopt mee met het profiel en snijdt op de geprogrammeerde lengte. We laten onze productielijn continu doorlopen. Zo bereiken we een optimale productieflow en gaan we productieafval tegen.

Ons koudgevormd staal is altijd voorverzinkt
Frisomat koopt staal op rol dat voorverzinkt is. We kopen onze voorraad staal voor het hele jaar aan, waardoor we uitstekende prijzen verkrijgen. Frisomat beschikt altijd een flinke voorraad staal. Daardoor zijn er bij ons nooit wachttijden voor materiaal.
Al onze elementen zijn galvanisch verzinkt. We verzinken de coils in een zeer gecontroleerde omgeving. Dat garandeert een laagdikte zonder overdreven hoeveelheden zink.
Bovendien hebben we de verwerking en behandeling volledig in eigen handen. Onze productie-units bevinden zich in België (Wijnegem), Rusland en Brazilië. Daar bewerken en walsen we het staal op de juiste manier om bepaalde vormen in de profielen te creëren.
Voordelen van koudgevormd en gegalvaniseerd staal
Op onze beurt behandelen we het staal door het te koudwalsen. Wat zijn daar de voordelen van?
1. Sterk en licht
Ons S390-staal heeft een uitzonderlijk groot draagvermogen in verhouding tot zijn lichte gewicht. De stalen platen zijn maar enkele millimeter dik, maar krijgen hun kracht door de manier van plooien. Met de dunne maar erg stijve profielen gaan we breder en hoger dan gelijk welke traditionele bouwmethode – terwijl het gebouw bijzonder sterk blijft.
2. Ecologischer
Het materiaal heeft geen verdere bewerking nodig en is dus minder belastend voor het milieu. Bovendien zijn de constructies 100 % recycleerbaar. De staalrollen worden per boot ingevoerd, wat het aantal vrachtwagens op de weg vermindert. Onze afgewerkte hallen zijn lichter in gewicht en dus milieuvriendelijker voor het weg- en boottransport.
3. Flexibel
Met koudgevormd staal kunnen we snel en gemakkelijk allerlei profielen ontwikkelen, elk met hun eigen karakteristieken (C, sigma, Z, …). Zo voegen we permanent extra mogelijkheden en extra toepassingen toe aan ons gamma.
4. Exact
Door de bijna continue variatie in dikte (stappen van 0,5 mm) kunnen we op elke plaats het profiel gebruiken dat nodig is – niets meer, niets minder. Dat stelt ons in staat op de meest optimale manier materiaal te gebruiken en te besparen.
5. Stabiel
Onze stalen gebouwen zijn uiterst robuust, ondanks de dunne profielen. Daarvoor staat de combinatie van het hoogwaardige hogesterktestaal en het ingenieuze meccano-principe garant. Maak de vergelijking tussen staal en beton.
6. Corrosiebestendig
Elke stalen plaat, gording of kolom is gegalvaniseerd met een zinklaag van 275 gram per vierkante meter. Die beschermt uw industriegebouw op een duurzame manier tegen corrosie. Zo blijven de constructies tientallen jaren ijzersterk.
7. Topkwaliteit gegarandeerd
Alle staalcoils die bij Frisomat binnenkomen zijn van een uniforme kwaliteit. Ze beschikken elk over een certificaat waarmee we de herkomst en kwaliteit nauwkeurig kunnen controleren.
8. Snel
Koudgevormd, gegalvaniseerd staal hoeft verder niet bewerkt te worden. Alleen ponsen en profileren is nodig. Bij klassieke warmgewalste staalprofielen is dat anders, want daar is veel meer nabehandeling nodig.
Bij Frisomat is het profiel klaar zodra het uit de machine komt. Vergelijk dat met de productie van warmgewalst staal. Daar volgt nog een nabehandeling door het staal te verven of verzinken. Verzinken van warmgewalste stukken is een dure zaak aangezien de juiste dikte niet perfect kan worden gecontroleerd. Vaak is er ook te veel zink aangebracht. Dat kost veel en is niet duurzaam, want de zinkvoorraad op aarde is sterk aan het slinken.
Het transport en de montage van onze profielen in koudgevormd en gegalvaniseerd staal verlopen ook vlotter. Door het meccano-principe past ons materiaal perfect in containers voor transport. Het lichte gewicht vermindert ook het aantal containers en vrachtwagens die we nodig hebben. Bovendien houdt Frisomat steeds geprefabriceerde onderdelen op voorraad, onmiddellijk klaar voor transport en montage.
De productie en montage van onze gebouwen verloopt razendsnel. Het lichte staal vereist maar een klein team en een lichte vrachtwagenkraan om een hele industriehal in hoog tempo op te bouwen.
Frisomat is de perfecte partner wanneer u beslist een stalen loods te bouwen. In andere artikelen die we schreven, willen we u al wat verder informeren. Wenst u eens te sparren over de mogelijkheden en de beste aanpak voor uw project? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
– De factoren die een rol spelen bij het bepalen van de prijs van een stalen loods
– Stalen loodsen zijn ook uitermate geschikt voor de landbouw
– Het bouwen van een stalen loods, de voordelen en hoe het proces verloopt
– Welke mogelijkheden heeft u allemaal als u bouwt met een staalconstructie