FAQ

VEELGESTELDE VRAGEN
Vind een antwoord op de meest gestelde vragen.

Wat we doen

WAAROM KIEZEN VOOR EEN STALEN FRISOMAT-GEBOUW?

icon
icon

Ons systeem is gebaseerd op een duurzame koudgewalst staal van hoge kwaliteit. Het resultaat? Lichtere, stalen gebouwen die minder grote funderingswerken vereisen en een kleinere ecologische voetafdruk hebben.
 
Snelheid
We beschikken over een eigen engineeringteam en een productievestiging met een grote voorraad staalrollen, zo kunnen we de prefabelementen voor jouw stalen gebouw in een mum van tijd produceren. Onze structuren zijn licht, waardoor de levering en montage in een recordtijd verlopen.

Volledige controle
Bij Frisomat hebben wij de controle over het hele proces, van a tot z. Eventuele aanpassingen voeren we meteen door en je kan altijd op ons rekenen voor de nodige ondersteuning.

Jarenlange ervaring
We hebben 45 jaar ervaring en realiseerden al meer dan 37.000 projecten in meer dan 100 landen.

Lage totaalkosten
De onderhoudskosten van Frisomat-gebouwen zijn erg laag, dankzij onze gegalvaniseerde kwaliteitsmaterialen. Bovendien vereisen onze lichte, maar robuuste structuren bij de start van je project een lagere investering dan traditionele bouwmethodes. Kortom, ons kostenefficiënte en duurzame bouwsysteem is van ontwerp tot afwerking ontworpen om je geld te besparen.

Bekijk hier onze cases >

WELK TYPE GEBOUWEN BIEDT FRISOMAT AAN?

faq not open
faq not open

Frisomat is gespecialiseerd in gebouwen in koudgewalst staal voor volgende sectoren:

Industriële gebouwen:
– Tijdelijk gebouw
– Toonzaal & Werkplaats
– Bulkopslaghal
– Gebouw Recyclageindustrie
– Productiehal
– Magazijn
– Gebouw chemische industrie
 
Magazijnen & Opslaggebouwen:
– Bulkopslagloods
– Magazijn
– Opslaghal groenten en fruit
– Aardappelopslaghal
– Opslaghal
 
Land- & Tuinbouwgebouwen:

– Bulkopslaghal
– Varkensstal
– Veestal
– Pluimveestal
– Wijnmakerij
– Opslaghal groenten en fruit
– Aardappelopslaghal
– Opslaghal
 
Sport & Recreatiegebouwen:
– Vliegtuighangar
– Opslaghal
– Sporthal
– Rijpiste
– Padeloverkapping

Bekijk hier onze verschillende toepassingen >

WAAR WORDEN FrISOMAT-GEBOUWEN GEPRODUCEERD?

faq not open
faq not open

Alle Frisomat-gebouwen worden geproduceerd in een van onze twee productiefaciliteiten, in Wijnegem (België) en Brazilië. Beiden zijn uitgerust met state-of-the-art technologie. Ze kunnen 24/7 werken om een snelle, tijdige en foutloze productie te garanderen. Bij Frisomat hebben wij controle over het hele proces, van a tot z. Door onze afhankelijkheid van externe leveranciers te verminderen kunnen wij een efficiënte en snelle productie garanderen.

Ontdek al onze filialen >

KAN FRISOMAT BOUWEN IN MIJN LAND?

faq not open
faq not open

We hebben 45 jaar ervaring en realiseerden al meer dan 37.000 projecten in meer dan 100 landen. Met onze 30.000 m2 grote productiesite in België en onze tweede productiesite in Brazilië ligt je project binnen ons bereik.
We hebben volledige controle over het proces van ontwerp naar productie, transport en tot montage overal ter wereld.
 
Een toegewijd internationaal team
Het proces om je staalconstructie tijdig op je bouwplaats te krijgen en het regelen van alle benodigde apparatuur en mensen wordt gedaan door ons toegewijde internationale team. Deze groep van ervaren mensen houdt zich vanaf een vroeg stadium bezig met je project en zorgt ervoor dat alle uitdagingen worden aangepakt.
 
Internationaal transport is onze specialiteit
Frisomat gebruikt koudgewalst staal van hoge kwaliteit om je hangar te bouwen. Deze bouwtechniek is niet alleen erg sterk en kostenefficiënt – het is ook veruit de gemakkelijkste techniek op vlak van transport. Onze stalen kolommen, balken en panelen kunnen zonder speciale behandeling met gewone vracht worden vervoerd in open top containers. Dit is sneller, goedkoper en gemakkelijker dan de meeste traditionele bouwmaterialen.
 
We kennen de lokale regelgeving
Bouwvoorschriften zijn meestal erg streng. Hoogte, sterkte, … alles wordt tot in de kleinste details geregeld. Voor ons is dat geen probleem. We onderzoeken lokale wetten en regels om er zeker van te zijn dat we ons eraan houden wanneer we je project uitwerken. We weten hoe om te gaan met de complexiteit van internationale verschepingen, het inklaren van douaneformaliteiten en het werken met lokale bouwteams.
 
Omgaan met plaatselijke weersomstandigheden
Een andere uitdaging bij het bouwen in jouw land kan het klimaat zijn. Warm, droog, nat, koud, winderig, stormachtig, sneeuw, … al deze weersomstandigheden kunnen een grote impact hebben op je gebouw. We versterken onze gebouwen in functie van het verwachte klimaat en zorgen ervoor dat ze de tand des tijds doorstaan.
 
Bekijk Frisomat’s internationale referenties >

WELKOM IN ONZE SHOWROOM!

icon
icon

Eerst een kijkje nemen? Kom langs in onze showroom!
Op onze website vind je alvast een schat aan informatie over onze gebouwen. Maar om te zien hoe onze gebouwen er in werkelijkheid uitzien, moet je ze komen ontdekken. Daarom ben je altijd welkom in onze showroom in Antwerpen (België). Daar zie je alle gebouwtypes, kolommen, soorten funderingen, ankers en gordingen. Je komt er alles te weten over ons productieproces door onze 30.000 m² grote productiefaciliteit te bezoeken. Een Frisomat-specialist leidt je rond en beantwoordt al je vragen.
 
Maak meteen een afspraak >

Graag meer weten over Frisomat?

Wij vertellen je graag meer over onze stalen gebouwen.

Stuur ons een bericht

Ons bouwproces

WIE MAAKT DE BOUWPLANNEN?

icon
icon

Heb je plannen om te bouwen? Neem dan contact op met Frisomat. Van zodra een overeenkomst getekend is, kunnen wij je een kant-en-klaar bouwplan bezorgen. We voorzien je van een grondplan, doorsneden en details specifiek voor je project. Al onze plannen worden specifiek voor je gebouw berekend en opgesteld volgens de geldende normen en statistische voorwaarden.
 
Start vandaag nog aan je bouwproject >

KAN IK VRIJ EEN ARCHITECT KIEZEN?

icon
icon

Ja. Je bent volledig vrij in de keuze voor een architect. Frisomat beschikt niet over vaste architecten, maar we hebben wel een netwerk uitgebouwd van betrouwbare architecten met wie we regelmatig samenwerken. Wat zeker is: ons team van ingenieurs en specialisten zorgt steeds voor de ruimst mogelijke ondersteuning via gedetailleerde berekeningen, plannen, …  Zo verloopt de bouw van onze staalconstructies zonder zorgen.
 
Maak werk van je bouwproject >

WELKE ROL IS WEGGELEGD VOOR DE ARCHITECT?

icon
icon

De architect staat de bouwheer bij als creatieve specialist. Hij maakt het inplantingsplan, hij overlegt over de gewenste omvang en het uitzicht, … Soms is de industriehal een onderdeel van een groter bouwproject. Al die doorslaggevende beslissingen behoren tot het vakgebied van de architect.
Frisomat stelt zich nog het liefst op als partner. Want zodra je een beslissing genomen hebt over het type, de grootte en het uitzicht van de hal mag je alles aan ons overlaten. Van berekening tot oplevering van het gebouw.
 
Meer weten? Zet vandaag al de eerste stappen om je bouwplannen te realiseren >

IS EEN BOUWVERGUNNING NOODZAKELIJK EN DOET FRISOMAT DE AANVRAAG?

icon
icon

Je hebt altijd een stedenbouwkundige vergunning nodig om een Frisomat-hal te bouwen. Frisomat kan deze bouwvergunning niet voor je aanvragen. Je vraagt deze aan bij de gemeente waar je wenst te bouwen. Informeer naar de bouwvoorschriften zodat je precies weet onder welke voorwaarden je mag bouwen. Toch helpen we je graag om er één te bekomen. Frisomat kan je in deze fase voorzien van alle bouwplannen, doorsnedes en tekeningen die je architect nodig heeft voor het indienen van de bouwaanvraag bij de gemeente.
 
Als je na ongeveer drie maanden een goedkeuring voor je project ontvangt, contacteer dan Frisomat. Dan starten we onmiddellijk de productie van je  gebouw op.
 
Graag nog meer info? Stel ons je vraag >

WAT GEBEURT ER MET MIJN CONTACTAANVRAAG VIA DE WEBSITE?

icon
icon

Via onze website kan je steeds bij ons terecht voor een budgetidee. Wij contacteren je dan telefonisch om samen je project door te nemen. Als Frisomat in aanmerking komt voor de bouw van je project, dan sturen we je een basisofferte op maat. Valt deze raming binnen de verwachtingen, dan maken we een afspraak om je project verder in detail te bekijken. Een Frisomat-vertegenwoordiger komt eventueel de bouwplaats bekijken en neemt een meer gedetailleerde offerte met je door.
 
Zet je droomproject om in realiteit >

Je zoekt een stalen gebouw van topkwaliteit?

Wij helpen je om jouw project te realiseren.

Offerte aanvragen

Meer over onze gebouwen

WELKE GARANTIE BIEDT FRISOMAT OP ZIJN STAALCONSTRUCTIES?

icon
icon

Je geniet bij Frisomat van een standaard aannemersgarantie van tien jaar. De ervaring leert echter dat onze staalconstructies die termijn vér overschrijden.
 
Bekijk welke klanten al kozen voor onze staalconstructies >

WAT IS DE KOSTPRIJS VAN EEN FRISOMAT-GEBOUW?

icon
icon

We bouwen al meer dan 45 jaar verschillende soorten stalen gebouwen. In deze periode is er veel veranderd, maar de basis van Frisomat-staalbouw is dat niet: lichtgewicht staal, geprefabriceerd, wereldwijd verscheept en ter plaatse gemonteerd.
Onze koudgewalste ingenieuze profielontwerpen zijn extreem duurzaam en bestand tegen alle weersomstandigheden. De totale kostprijs van je stalen gebouw hangt af van de grootte en van de hoeveelheid afwerkingsdetails.
 
Kostenefficiëntie in staalproductie, transport en montage
Onze productie, transport en montage zijn processen die door de jaren heen zijn geperfectioneerd om zo soepel mogelijk te verlopen. Door tijdverlies en vertragingen te vermijden, kunnen we onderweg veel geld besparen. We kunnen met een gerust hart zeggen dat geen enkele schakel in onze toeleveringsketen tot onnodige kosten leidt. Integendeel:
 
–       Pre-design verlaagt de fabricagekosten.
–       Prefabricage verkort de productietijd.
–       Lichtgewicht staal vermindert transportkosten en bouwkosten.
–       Montage door lokale teams bespaart bouwkosten.
–       Projectmanagement voorkomt extra kosten als gevolg van tijdverlies.
–       Onze stalen gebouwen zijn demonteerbaar, te verplaatsen of uit te breiden en kunnen steeds meegroeien met je ondernemersdroom.
 
Neem contact op met Frisomat voor een gedetailleerde offerte >

HOE SNEL KAN FRISOMAT MIJN INDUSTRIËLE STALEN GEBOUW UITWERKEN?

icon
icon

Zeer snel. Ons hele proces is erop gericht om kwaliteit te combineren met snelheid tegen de laagst mogelijke kosten. Het maakt niet uit waar je gebouw wordt geassembleerd.
 
Alles voor je staalconstructie wordt door ons geproduceerd
Frisomat’s fabrieken produceren elke stalen balk, plaat en kolom, alle bouten en alle toebehoren. Dit betekent dat we geen zaken moeten doen met leveranciers of andere partners vanaf het moment dat het staal in onze fabriek aankomt. Dit maakt plannen eenvoudiger.
Bovendien hebben we deze processen in de afgelopen 45 jaar geperfectioneerd. Vandaag kunnen we met een gerust hart zeggen dat er nooit tijd verloren gaat in de productie- en montagestroom van onze geprefabriceerde staalconstructies.
 
Transport over zee en over land
Het belangrijkste voordeel van koudgewalst staal is zijn gewicht. Doordat het staal zo licht is, kan het gemakkelijk worden vervoerd met binnenschepen, treinen of vrachtwagens. Met ons stapelbare ontwerp kunnen we een gebouw tot 1000 m2 in één enkele 40ft-container vervoeren! Dankzij ons wereldwijde netwerk kunnen we je gebouw bovendien waar ook ter wereld leveren.
 
Montage door lokale teams
Frisomat ontwikkelde en patenteerde jaren geleden een uniek bouwsysteem met voorgeponste gaten en (conische) bouten om je gebouw op te bouwen. Dit montageproces kan gemakkelijk aangeleerd worden door je lokale bouwploeg, zeker gezien de duidelijke en grondige documentatie van onze ingenieurs. Voor de meeste stalen hangars is slechts een kleine bouwploeg nodig en wat licht hijsmateriaal. Ook dit bespaart tijd.
 
Begin vandaag nog te bouwen met Frisomat >

KAN IK AFWIJKEN VAN DE STANDAARDMODELLEN?

icon
icon

De standaardmodellen van Frisomat zijn uiteraard de meest efficiënte en snelle oplossing voor de bouw van een industriehal. De meeste berekeningen zijn daarvoor immers al uitgevoerd. Onze standaardhallen zijn ook ontworpen met het oog op een eindeloze waaier van toepassingen.
Maar verder staat niets je creativiteit in de weg. Ons uniek Frisomat constructiesysteem is heel flexibel: het is steeds mogelijk om met de beschikbare onderdelen nieuwe constructies uit te denken. Onze ingenieurs en specialisten helpen je graag met complexere berekeningen waar nodig.

Laat je droomgebouw uittekenen >

WELKE AFMETINGEN ZIJN MOGELIJK?

icon
icon

We gaan uit van voorontworpen gebouwtypes, maar deze zijn uitbreidbaar en combineerbaar. Dit heeft dus geen invloed op je vrijheid om een gebouw te creëren dat voldoet aan je behoeften. Het hangt allemaal af van de vereisten van je bedrijf.
 
We bieden verschillende afmetingen aan: de kleinste hangar is 8m breed, 10m lang en 3m hoog, maar we kunnen ook hangars leveren met een vrije overspanning tot 60 meter. Daarnaast zijn onze ingenieurs ook voortdurend bezig met het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden. Aarzel niet om de limieten van onze gebouwen te testen, neem contact op en dan helpen wij je­ graag verder met persoonlijk advies.

Neem contact op voor advies op maat >

BEREKENT FRISOMAT DE REACTIEKRACHTEN VAN DE STALEN GEBOUWEN?

icon
icon

Ja, Frisomat berekent alle reactiekrachten van het gebouw en levert ze gedetailleerd aan de architect en het ingenieursbureau. Zo beschik je op elk moment over de juiste cijfergegevens voor je bouwproject.
 
Frisomat kan alle relevante berekeningen op elk gewenst moment aanleveren:
– Berekening van het draagvermogen van het staal in de spanten, windverbanden, gevelbekleding, gordingen en wandregels (volgens Eurocodes EN1993-1-3 en EN1993-1-5).
– Controleberekening van de verbindingsstukken
– Berekening van de reactiekrachten voor het funderingsontwerp
– Ontwerpnota van de verankering aan de onderliggende fundering
–  …
 
Praat met onze specialisten over je stalen hal >

MOET IK MIJN BOUWTERREIN VOORBEREIDEN?

icon
icon

Bouwt Frisomat je industriële bedrijfsgebouw? Zorg dan eerst voor de voorbereiding van je bouwterrein, zodat wij je stalen gebouw op een vlakke, stevige ondergrond kunnen monteren. Daarnaast moet de werf ook toegankelijk zijn voor onze monteurs en hun lichte vrachtwagen.

Je ondergrond: vlak
Het terrein waarop we je hal bouwen moet verhard worden met steenpuin en vlak zijn. Het hoogteverschil, voor de volledige bouwoppervlakte plus één meter rondom, mag maximaal tien centimeter zijn.

Je terrein: stevig en slijkvrij
Je hal bouwen we op een droge en slijkvrije ondergrond. Die moet het opgelegde draagvermogen uit het sonderingsverslag hebben. Je hoeft géén verharding zoals beton of asfalt te leggen. Is er toch een betonvloer aanwezig? Geen probleem, dan kunnen wij ook daarop je hal bouwen.

Je werf: vlot toegankelijk
De monteurs die je hal bouwen vragen om een vlot bereikbare werf. De volledige bouwplaats moet vrijgemaakt zijn – inclusief drie meter rondom. De volledige oppervlakte van de bouwplaats moet toegankelijk zijn voor een 4×2 vrachtwagen, ongeacht de weersomstandigheden.
 
Ons team staat steeds klaar om je verder te helpen bij al je technische vragen >

MET WELKE SOORT FUNDERINGEN WERKT FRISOMAT?

icon
icon

Afhankelijk van het type gebouw en de ondergrond, werken wij met 3 soorten funderingen:

Prefab betonnen sokkels
Als het terrein genivelleerd en graafbaar is, aangevoerd met steenpuin, kunnen wij met onze graafmachine kleine putten maken waarin de sokkels geplaatst worden. Je voorziet zelf, in samenspraak met Frisomat, het stortbeton om de putten opnieuw te vullen en de sokkels voldoende te verankeren.

Keilbouten of chemische ankers
Wanneer er vóór de montage van het gebouw al een betonvloer of plintbalk aanwezig is, werken wij met keilbouten of chemische ankers die in beton verankerd worden. Bij voorkeur giet de klant de beton volgens onze afmetingen, zodat de waterdichtheid gegarandeerd kan worden.

Ankers
Indien een ingeklemde fundering vereist is (bv. bij grote overspanning), voorzien wij gegalvaniseerde ankers met malplaten die volgens ons funderingsplan in de beton gepositioneerd dienen te worden.
 
Contacteer ons en ontdek meer over de voordelen van onze lichtgewicht structuren >

BIEDT FRISOMAT OOK (ZELF)BOUWPAKKETTEN AAN?

icon
icon

Ja en nee. De montage van het gebouw kan worden uitgevoerd door een getraind Frisomat-team. Maar het kan ook gedaan worden door een lokaal team, met enkel een kleine bouwploeg en een licht hijsmateriaal. Al onze hallen worden geleverd met instructies om de hal van begin tot eind op te bouwen.
 
Duidelijke bouwinstructies
Een Frisomat stalen hal opbouwen is een kwestie van de handleiding volgen, de voorgeponste gaten uitlijnen en bouten plaatsen. De structuur zal geleidelijk aan zijn eigen gewicht dragen, waardoor je snel kan werken en je constructie kan oprichten in minder dan enkele weken.
 
Ondersteuning van onze ingenieurs
Natuurlijk staan onze gespecialiseerde teams klaar om je te helpen bij elk probleem dat jij en je team onderweg kunnen tegenkomen. Zelfs wanneer een lokaal team de constructie van je gebouw uitvoert, zal Frisomat je begeleiden tot een bevredigend einde.
 
Meer weten over de montage? Neem contact met ons op >
 
Frisokit
Ben je als bedrijf, particulier of vereniging op zoek naar een zelfbouwloods voor de meest uiteenlopende toepassingen zoals opslag, landbouw, werkplaats, hobbyruimte… Dan kan je ook terecht bij onze dochteronderneming Frisokit.
Frisokit is expert in online verkoop van koudgevormde stalen zelfbouwkits. Ze ontwerpen, produceren en leveren diverse gestandaardiseerde kits die eenvoudig zelf te monteren en uit te breiden zijn.
 
Neem contact op met Frisokit >

IS HET MOGELIJK OM DE MUREN VAN EEN GEBOUW OPEN TE LATEN?

icon
icon

Na aanpassing (verzwaring) van de stalen structuur is het perfect mogelijk om de deze te plaatsen en de omringende muren open te laten. Je kan het gebouw later nog op elk moment afsluiten.
 
Vertel ons meer over je droomproject >

MOET IK VOOR DE AFWERKING VAN DE HAL OOK SAMENWERKEN MET FRISOMAT?

icon
icon

Je beslist zélf hoe ver onze samenwerking reikt. Wil je bovenop de stalen kolommen, gordingen, wand- en dakplaten ook graag accessoires bij ons bestellen? Dan kan dat. We hebben een erg uitgebreid gamma aan ramen, deuren, poorten, rolbruggen, mezzanines, … Maar je kan ook zélf een leverancier kiezen.
Denk je aan een afwerkingsvorm die je niet meteen op onze website terugvindt? Vraag er dan naar. De kans is erg groot dat we in onze duizenden projecten al eens een gelijkaardige vraag tegengekomen zijn.
 
Bespreek al je ideeën en wensen met ons team >

IS HET MOGELIJK OM EEN FRISOMAT GEBOUW UIT TE BREIDEN?

icon
icon

Is je bedrijf uit je Frisomat-gebouw gegroeid? Geen probleem. Met enkele kleine aanpassingen kunnen we je gebouw naar wens vergroten. Je kan je gebouw kan zonder problemen verlengen. Alle verbindingspunten zijn hiervoor reeds voorzien.
De eenvoudigste manier om je unit te verbreden is door er een tweede naast te bouwen. Deze kan hetzelfde zijn, maar dat hoeft niet. Bovendien kun je de tussenmuren geheel of gedeeltelijk open laten.

Ontdek de veelzijdigheid van Frisomat’s stalen gebouwen. Neem contact op >

IS EEN FRISOMAT-GEBOUW MAKKELIJK TE ONDERHOUDEN?

icon
icon

Je Frisomat gebouw onderhoudt zichzelf. De galvanisatie van het staal zorgt voor de bescherming tegen corrosie en krassen en bovendien stoot deze coating vuil af.
Met een paar kleine onderhoudswerkzaamheden houd je je unit in topconditie:
 
– leeg en reinig regelmatig de dakgoten
– smeer regelmatig de scharnieren van grote en kleine deuren
– verwijder sneeuw van het dak bij hevige sneeuwval
– sluit ramen, grote en kleine deuren en rookkanalen bij harde wind

Schoonmaken met water. Dat is alles.
Dankzij op maat gemaakte goten en afvoerbuizen worden regenval en ander vuil weggeleid van je hal. Natuurlijk kunnen de wanden altijd wel eens vuil worden door zand en stof. Geen probleem: eenvoudig reinigen met water is mogelijk.
 
Meer weten? Neem contact op met Frisomat >

KAN IK MIJN FRISOMAT GEBOUW VERPLAATSEN OF STOCKEREN?

icon
icon

Dankzij ons uniek Frisomat staalbouwconcept is het mogelijk om onze gebouwen te demonteren, verplaatsen en hermonteren of te stockeren om later weer op te bouwen.
 
Graag meer uitleg over ons uniek constructiesysteem? Stuur ons je vraag door >
 

Je antwoord niet gevonden?

Heb je na het lezen van deze FAQ nog veel vragen?

NEEM CONTACT OP