Geschiedenis

Sinds 1978 helpt Frisomat bedrijven over de hele wereld om hun dromen en ambities waar te maken met ons unieke en duurzame staalbouwsysteem. We zijn trots op ons werk; bekijk onze realisaties doorheen de jaren.

1978

Eerste hangarmodel

Frisomat, het familiebedrijf opgericht door Guy Somers, start met één basistype hangar: een ronde stalen constructie.

1980

Eerste bouwproject

Het eerste koudgevormde stalen gebouw wordt gebouwd voor het bedrijf Betterfood in Kapellen.

1983

Opbouw van ons bedrijfsterrein

Frisomat koopt een hectare grond aan de Stokerijstraat 79 in Wijnegem om er een eigen productiefaciliteit en kantoor te bouwen.

1984

Hoofdkantoor in België

Start van de bouw van het Frisomat hoofdkantoor in België: het eerste kantoor van 9 filialen.

1985

Efficiënt transport van stalen gebouwen

Zwaarbeladen vrachtwagens met 3 stalen gebouwen op weg naar Frankrijk. Ons uniek koudgevormd staalbouwsysteem, dat 30% lichter en 50% minder volumineus is, laat ons toe om grotere volumes per vrachtwagen of container te vervoeren.

1986

Frisomat breidt wereldwijd uit

De eerste container wordt geladen voor export. We hebben ondertussen al 37.000 gebouwen gebouwd in meer dan 100 landen.

1989

Uitbreiding naar Portugal

Een nieuw filiaal wordt opgericht in Portugal.

1989

Automatisering van onze productielijn

Een volledig geautomatiseerde lijn wordt geïnstalleerd in onze Belgische productiefaciliteit in Wijnegem. We blijven investeren in de uitbreiding en automatisering van onze productie.

1990

Verdere uitbreiding

Frisomat betreedt de Nederlandse markt met een nieuw filiaal.

1991

Na Nederland volgt Hongarije

Een jaar na Nederland opent er een nieuw filiaal in Hongarije.

1992

Blijven innoveren

De managers van de Frisomat-filialen bezoeken de eerste vakwerkframe. Frisomat verbetert voortdurend de technieken om stalen gebouwen te bouwen.

1992

Bijeenkomst met filialen

Eerste verkoopsvergadering met Sales Managers uit Frankrijk, Portugal, Spanje, Hongarije en Nederland.

1992

Frisomat blijft groeien

Frisomat Bulgarije wordt opgericht. Frisomat breidt verder uit met een nieuw filiaal.

1993

Trumpf lasersnijmachine

Verdere verbetering en automatisering van de productiefaciliteit in Wijnegem met de Trumpf lasersnijmachine.

1994

Hoofdkantoor vanuit de lucht

Een luchtfoto van de Frisomat productiefaciliteit en kantoren in Wijnegem, België.

1995

Hahbo

Bouw van de nieuwe productiefaciliteit voor dochteronderneming Hahbo. Hahbo is gespecialiseerd in modulaire houtbouw: of het nu gaat om klaslokalen, clubhuizen, kantoorgebouwen, bijgebouwen of vakantiewoningen, Hahbo’s ecologisch bouwsysteem biedt een snel en duurzaam antwoord.

1996

Verzending van staalrollen

De eerste lading staalrollen arriveert vanuit Linz in Oostenrijk. Ze worden gelost aan de kade naast ons bedrijfsterrein in Wijnegem.

1996

Verder de wereld in

Frisomat blijft wereldwijd uitbreiden, in 1996 opent een nieuw filiaal in Roemenië.

1997

Op naar Polen

Een nieuw filiaal van Frisomat wordt opgestart in Polen.

1998

Frisomat op de Wereldtentoonstelling

Frisomat bouwt het Belgisch Paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Lissabon.

2000

Van Praet’s Pagaddertoren in Antwerpen

Ter gelegenheid van 200 jaar Kamer van Koophandel in Antwerpen, bouwt Frisomat de Pagaddertoren in Antwerpen, ontworpen door architect Frans Van Praet. Van Praet’s Pagaddertoren verwijst naar torens die gebouwd werden in de periode van 1501 tot 1540 in de buurt van de huizen van rijke kooplieden. De moderne versie is 27 meter hoog en staat op het Steenplein aan de voet van het Zuiderterras. In een periode van een half jaar beklimmen maar liefst 65.000 mensen de toren.

2003

Prins Filip op bezoek

Prins Filip brengt een bezoek aan Frisomat. Het bezoek begint met een werkvergadering waar Prins Filip kennis maakt met alle aspecten van het bedrijf. Daarna krijgt hij een rondleiding door de kantoren en de fabriek. Het bezoek eindigt met een korte informele receptie met alle werknemers.

2009

Het Frisomat innovatiecentrum

Inhuldiging van het ‘nieuwe’ multifunctionele test- en demonstratiegebouw op de Frisomat-site. Het gebouw wordt gebruikt voor opleidingen en demonstraties van het unieke Frisomat staalbouwsysteem.

Frisomat | offices

2010

Een 114 meter lange productielijn

Frisomat investeert in een productielijn voor isolatiepanelen, met 114 meter de grootste in België. De lijn kan 8 soorten wand- en dakpanelen produceren met een dikte tot 30 cm, aan een snelheid tot 8 meter per minuut.

2011

Nieuwe productiefaciliteit in Monte Mor, Brazilië

Begin april 2011 legt Frisomat de eerste steen van zijn nieuwe productiefaciliteit in Monte Mor, een gemeente in de staat São Paulo in Brazilië. In aanwezigheid van Minister-President van Vlaanderen Kris Peeters en de Braziliaanse autoriteiten, kondigt Frisomat de opstart van zijn eerste Braziliaanse productie-eenheid aan voor de tweede helft van 2011.

2012

Een wereldprimeur: een vrije overspanning van 50 meter in koudgewalst staal

Als eerste ter wereld ontwikkelt Frisomat een vrije overspanning van 50 meter in koudgewalst staal voor een industrieel magazijn van 6.250 m² in een Zuid-Amerikaanse haventerminal. Vandaag realiseren we zelfs al vrije overspanningen tot 60 meter.

2013

LLEXX

Dochteronderneming Hahbo brengt de prefab houtbouwmodule LLEXX op de markt. Het eerste showmodel wordt later verplaatst en hergebruikt als kantoorruimte voor dochteronderneming Interloods.

2019

Dochteronderneming Frisokit ziet het daglicht

Lancering van dochteronderneming Frisokit. Frisokit verkoopt hoogwaardige hangars in gegalvaniseerd staal in zelfbouwpakketten. De ideale oplossing voor bedrijven, particulieren en verenigingen voor de meest uiteenlopende toepassingen zoals opslag, landbouw, werkplaatsen of hobbyruimtes.

2021

Cango

Dochteronderneming Hahbo ontwikkelt de Cango, een duurzame en solide mantelzorgwoning. Je kan een showmodel bekijken op onze Frisomat-site.

2022

Frisomat blijft investeren

Frisomat moderniseert zijn productie verder met de aankoop van een enorme metaal lasermachine. De lasermachine maakt het mogelijk de meest complexe vormen snel en accuraat uit te snijden. Deze techniek draagt bij aan het efficiënter en nauwkeuriger produceren van producten en onderdelen. 

2023

Blijf ons volgen voor meer nieuws…

This site is registered on wpml.org as a development site.